Welkom bij Lagotto.nl

Het karakter

Will to please 

De Lagotto Romagnolo is een vrolijke enthousiaste hond die soms terughoudend reageert naar nieuwe mensen en nieuwe ervaringen. Deze terughoudendheid moet in goede banen worden geleid teneinde te voorkomen dat deze terughoudendheid kan omslaan in angst. Om ervoor te zorgen dat de pup kan uitgroeien tot een stabiele hond is het essentieel dat er in het nest al wordt begonnen met socialiseren. Maar uiteraard moet dit doorgaan als de pup in zijn nieuwe omgeving komt. Laten wennen aan alle nieuwigheden en overal mee naar toe nemen. Soms zie je rond een jaar een terugval en moet er weer opnieuw aandacht aan socialiseren worden besteed. Rond 2 jaar zijn de meeste honden stabiel en worden ze steeds makkelijker.

 Zoals bij elke hond is het ook voor een Lagotto belangrijk te weten wie de baas is. De Lagotto is erg energiek en heeft veel beweging nodig. Hij werkt erg graag voor zijn baas, is leergierig en voor een beloning wil ie alles doen. De Lagotto heeft een grote will-to-please, is intelligent, wendbaar en snel en daarom bijzonder geschikt voor verschillende hondensporten. Of het nu gehoorzaamheid, speuren, fly-ball of behendigheid is, de Lagotto doet graag en enthousiast mee. Zwemmen is voor veel Lagotti een favoriete hobby.

De meeste lagotti zijn sociaal, zowel naar andere (huis)dieren, als naar mensen en naar kinderen, mits ze goed gesocialiseerd zijn en hier in de puppyleeftijd aandacht aan is besteed. Het zijn beslist geen dominante ruziezoekers. Bezoekers worden vaak luid aangekondigd.

 De Lagotto heeft een grote aaibaarheidsfactor. Dat is soms ook een valkuil, nieuwe baasjes zijn snel geneigd ondeugd en onhebbelijkheden door de vingers te zien. Aangezien de Lagotti erg slim is zal die daar naar eigen goeddunken gebruik van maken.
De Lagotto is een hond met karakter die enerzijds duidelijkheid en leiding nodig heeft maar aan de andere kant ook steun als de situatie daar aanleiding voor geeft.
Lagotti verharen niet. Mensen met allergieën voor honden hebben daar bij Lagotti vaak geen last van. Al met al een heerlijke huishond waar je jarenlang plezier mee kunt beleven.